marți, 11 octombrie 2011

Despre pietre, la personal

Amalgamului de frustrari, de dezamagiri, de neimpliniri si de angoase ii voi da forma unui Glob si, asemeni lui Atlas, il voi purta pe umeri departe de Oras, pana la Raul Mortii, unde, invocandu-l pe Hercule si sub impulsul fortei lui, il voi concentra intr-o piatra de marimea unui ou de rata salbatica, pe care o voi arunca apoi pe fundul Raului.

..........................................

Prin natura firii mele, sunt o persoana credincioasa, insa intervin unele momente in care latura mea sceptica nu-mi da pace. Aceasta nu merge pana acolo incat sa conteste existenta lui Dumnezeu, ci doar pune la indoaiala existenta vietii de apoi, cel putin asa cum ne-o prezinta noua religia, adica alternativa Rai/Iad. Din urmatoarele trei:

1. cercetatorii (britanici, probabil) au ajuns la concluzia ca sufletul omului are fix 21 de grame,

2. potrivit estimarilor rezulta ca pana in prezent au trait pe planeta Pamant 106.456.367.669 oameni

3. crestinismul respinge ideea de reincarnare

rezulta ca sufletele celor care nu mai sunt ar cantari 2.235.583,72 tone. Cam greu pentru niste chestii despre care credem a fi diafane.

Deci, undeva exista o bresa logica, iar daca viata vesnica exista cu adevarat, cel mai probabil sufletelor li se da posibilitatea materializarii intr-o forma sau alta. Iar daca ar fi sa am optiunea de a alege, as opta pentru o piatra de exact 21 de grame, care sa stea pe fundul Raului Vietii, departe de nebunia Orasului, in susurul apei si in valtoarea creata de pesti, urmarind soarele de la Rasarit catre Apus, zi dupa zi, o intreaga Eternitate.

6 comentarii:

  1. Frumos,profund,trist si,pentru mine,cititor trecut din intamplare prin aceasta pagina ... pare o suferinta cu "aer stiintific",o suferinta care parca are arie si volum!

    Aleg o alta perspectiva-aceea de a da alt "gramaj" fericirii sau nefericirii,pentru ca am ales si alta perspectiva in a masura visul (stiintific-10 secunde). Si acolo maresc sau micsorez timpul,insa datele problemei raman reale : accept ca exista suferinta sau fericire,furie sau iubire,insa eu aleg masura ,timpul si modul de rezolvare care imi aduce echilibrul!
    Probabil ca cineva ,de undeva incearca sa ne arate ca acolo unde noi ne oprim nu e limita,ci doar o alta linie de start!

    RăspundețiȘtergere
  2. Prefer sa nu vorbesc despre echilibru, imi pare a fi o notiune subiectiva, optimala, de multe ori intangibila, partial abstracta. Poti fi ipocrit si pretinde in fata celorlati o stare aparenta de echilibru, asa cum este perceput acesta in acceptiunea generala, poti fi sincer si arata un echilibru care sa nu fie conform cu standardele sau poti fi sincer si afisa un echilibru in conformitate cu acestea. Mai degraba as prefera sa discut despre liberul arbitru, pe care multi il considera cel mai de pret dar facut de Creator creatiei sale. In aceasta privinta insa, latura sceptica de care vorbeam in postare ma face sa ma intreab daca noi ne alegem viciile sau ele ne aleg pe noi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Posibil ca pentru unii echilibrul sa fie o forma de ipocrizie manifestata de dragul celor din jur,dar eu faceam referire la echilibrul interior,pentru ca e ceea ce conteaza cu adevarat!Acolo treaba cu ipocrizia e putin probabila- e ca si cum am manca o mancare alterata convinsi ca totul e ok! Exista compromisuri ,dar exista si efectul halo!

    Despre liberul arbitru - de acord! Este forma prin care alegem echilibrul - pentru altii sau pentru noi ! Suntem direct raspunzatori daca alegem sa fim placuti de altii,chiar daca noua nu ne e comod! Cum ramane cu "golul" interior? Cu piatra..."la personal?"
    21 de grame pot parea tone daca eu aleg sa port o piatra care ma sapa! S-a inventat slefuitul ca forma de stralucire!...Dar tot eu trebuie sa fac ceva,pentru ca sunt singura persoana care vede piatra! Speranta ca vor intelege cei din jur e aproape inexistenta -pentru ca eu am decis sa vada un om in echilibru!

    RăspundețiȘtergere
  4. Voiam sa arat numai ca exista forme variate de manifestare a notiunii de echilibru; cu siguranta ele sunt mai multe, dupa cum echilibrul interior este de dorit, insa raman la parerea ca acesta este un ideal catre care putem doar tinde, aspira. Cat despre cele 21 de grame, ele pot sa atarne greu, insa in conditiile echilibrului interior, chiar relativ, si a asa-numitei impacari cu sinele, nu se intampla asa.

    RăspundețiȘtergere
  5. E periculos sa dezvolti eul ideal!...Eu nu caut perfectiunea, eu vreau sa traiesc fara sa caut perfectul! Simplu,firesc ,facand tot posibilul sa nu ma cert prea des cu mine! Cand nu iese privesc dincolo de mine- si sunt ma trezesc lucruri sau persoane la care nici nu ma gandeam!Simpla lor prezenta!

    Recadrarea!

    RăspundețiȘtergere
  6. Adevarat, nimeni nu este perfect si a cauta perfectiunea in tine sau in cel de langa tine este o mare prostie. Lucrurile sau persoanele familiare sau dragi isi au rostul lor in viata fiecaruia, uneori ele ajung sa reprezinte o parte importanta din insasi ratiunea de a exista. Este de ajuns sa privesti verdele crud al primei ierbi sau surasul inocent al unui copil, sa simti fiorii iubirii sau lacrima din ochii parintelui atunci cand te desparti pentru o vreme de el pentru a trage cu dintii apoi de fiecare clipa pe care iti este dat sa o traiesti!

    RăspundețiȘtergere