luni, 19 iulie 2010

Arc peste timp sau o problema de civilizatie

In introducerea cartii Catherine de Medicis a lui Honore de Balzac am gasit urmatoarea fraza care pur si simplu mi-a atras atentia in mod deosebit:
"Cum este Franta la 1840? O tara preocupata exclusiv de interese materiale, lipsita de patriotism si de constiinta, unde puterea nu are forta, unde alegerile, rodului liberului-arbitru si al libertatilor politice, nu scot in evidenta decat mediocritati, unde forta brutala a devenit necesara in fata violentelor populare, si unde discutia extinsa la lucruri minore sufoca orice actiune a corpului politic; unde banii domina orice problema si unde individualismul, produsul oribil al divizarii la infinit a mostenirilor ce suprima familiile, va devora totul, chiar si natiunea pe care egoismul o va preda, intr-o buna zi, invaziei."

Propunerea mea este de a gasi impreuna asemanari si deosebiri intre aceasta Franta a anului 1840 si Romania anilor pe care ii traim, iar de aici sa tragem concluziile de rigoare, daca mai este cazul.

2 comentarii:

  1. Cred ca, in afara mostenirilor a caror problema - din cauza regimului comunist - nu s-a pus pana acum, a invaziei care s-a produs deja sub forma privatizarilor si a faptului ca in viitor nu prea vad cine si de ce ne-ar mai invada, in rest, societatea romaneasca corespunde intru totul descrierii. Ar fi interesant sa stim cum si-a revenit societatea franceza, concluzia, din punctul meu de vedere, fiind ca ar trebui sa dam mai multa importanta istoriei, ca ceea ce se intampla in Romania de astazi s-a mai intamplat si se va mai intampla si ca poate ar fi indicat sa nu reinventam roata de fiecare data.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bună seara! Sunt administratorul siteurilor pozetunsori.com şi girlsgocrazy.info, şi vreau să fac link exchange cu blogul dvs. Dacă sunteţi de acord treceţi-mă cu titlul poze tunsori şi sfaturi fete şi scrieţi-mi aici: http://www.pozetunsori.com/link-exchange

    RăspundețiȘtergere