miercuri, 1 septembrie 2010

Viata ca si vis sau visul ca si viata

Nu vi se intampla uneori ca in timpul unui vis sa detineti bunuri sau sa fiti in situatii pe care le-ati dori in viata reala? Si cumva, catre sfarsitul visului, cand se produce acea stare intermediara, sa va para rau dupa acele bunuri sau situatii? Insa de imposibilitatea de a le transfera intre cele doua lumi sa fiti ferm convinsi si perfect constienti?

O slujba de inmormantare a unei rude, prin cele spuse de parinte cu acest prilej, dar nu numai, m-a dus cu gandul la similitudinea dintre cele doua treceri vis - trezie si viata - moarte.

Veti spune ca despre viata privita ca un vis s-au scris tomuri intregi si ca nu fac altceva decat sa reinventez roata aici. Poate ca da, poate ca nu. Insa eu cred ca intre a citi despre asta in carti prafuite de timp si a constientiza asemanarea este o diferenta majora.

Sa fie viata noastra un vis din care ne trezim in momentul mortii? Oare cum percep cei cu care interactionam noi in vise disparitia noastra din momentul trezirii? Sunt visele niste scurte vieti efemere?

5 comentarii:

  1. Nu cred ca visele sunt scurte vieti efemere, cred ca fac parte din noi, din viata asta. Totusi, nu-i neaparat rau ca vietile noastre sa fie niste vise. Nu e un punct de vedere pesimist, poate ca adevarata viata, cea la care ne trezim in momentul mortii, e mai frumoasa si mai interesanta decat asta. Si, mergand pe aceeasi paralela, daca acum ne aflam intr-un vis, atunci ar trebui sa faca si el parte cumva din adevarata viata si ar trebui sa aiba o semnificatie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Btw, ai vazut Inception? Cam despre asta e vorba in el, despre vis in vis si iluzia realitatii. Ruleaza acum in cinematografe, desi mie nu mi-a prea placut cum e realizat. Da' e foarte asemanatoare tematica aleasa de tine cu tematica filmului.

    RăspundețiȘtergere
  3. O pura coincidenta, nu am vazut filmul Inception si nu am ajuns sa citesc despre el. Inca, pentru ca m-ai facut curios si o sa incerc sa il vad in viitor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Te-am adăugat, scuze pentru întârziere. O seară liniştită.

    RăspundețiȘtergere